Asuintalosi on vakuutettu kiinteistön täysarvovakuutuksella. Se korvaa kiinteistölle aiheutuneet asukkaasta riippumattomat vahingot, mutta asukkaan irtaimistoon kohdistuneita vahinkoja vakuutus ei korvaa. Esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon aiheuttamat haitat eivät kuulu kiinteistön täysarvovakuutuksen piiriin. Näiden vahinkojen varalle tulee ottaa riittävän kattava kotivakuutus. Vahingon korjaaminen on kallista ja sen korvaaminen jää vahingonaiheuttajalle.
Mitään arvotavaraa ei kannata säilyttää kellari-, ullakko- tai pihavarastoissa. Muista myös, että ullakko- tai pihavarastot ovat usein kylmiä, eli niissä ei voi säilyttää kosteudelle tai pakkaselle alttiita tavaroita.
Porraskäytävät on hätätilanteiden varalta pidettävä jatkuvasti kulkukelpoisina. Niille ei saa jättää mitään tavaraa edes väliaikaisesti. Erilaisissa nopeaa toimintaa vaativissa hätätilanteissa tavarat ovat tukkeena niin pelastajien kuin asukkaidenkin kannalta. Lisäksi tavarat houkuttelevat ilkivaltaan.
Pelastustiet piha-alueella on pidettävä vapaina. Hälytysajoneuvoille ja pelastuskalustolle varatuilla teillä ei saa olla autoja, istutuksia, tuuletustelineitä tai muita esteitä.
Pääsääntöisesti kiinteistön ulko- ja sisäpuoliset korjaustyöt kuuluvat kiinteistön omistajan vastuulle, kun kyseessä on kiinteistön normaali kuluminen. Mikäli korjaus tai huolto joudutaan tekemään asukkaan omasta tai hänen vieraansa toiminnasta johtuen, niin korjausvastuu kuuluu asukkaalle. Asukas vastaa hankkimistaan lisävarusteista. Tutustu myös vuokra-asujan vastuunjakotaulukkoon. Tässä taulukossa on eritelty kuka minkäkin kunnossapitotehtävän suorittaa ja kuka sen maksaa.
Asukkaan tulee ilmoittaa huoltoyhtiölle havaitsemistaan asunnon tai kiinteistön muissa tiloissa olevien osien vahingoittumisesta, kuten rikkoutuneesta ikkunasta, hissistä, sähkölaitteesta tai vesivuodosta. Ilmoitus on tehtävä heti, jos vika tai vahinko aiheuttaa vaaraa tai voi jatkuessaan aiheuttaa lisävahinkoa. Asukas voi joutua korvausvelvolliseksi viasta, josta ei ole tehnyt ilmoitusta. Tarkkaile myös ilmanvaihto-, lämmitys- ja WC-laitteiden sekä vesihanojen kuntoa.
Mikäli avaimesi on unohtunut kotiin, aukaisee huoltoyhtiö asuntosi oven. Ovi avataan ainoastaan talonkirjoilla oleville asukkaille ja henkilöllisyys tarkastetaan. Oven avauksesta peritään ovenavausmaksu. Huoltoyhtiö lähettää oven avauksesta laskun asukkaalle, josta peritään ovenavausmaksun lisäksi laskutuslisä. Avaimen kadottua, ota yhteys JNP:n asuntotoimistoon. Uudelleensarjoituksen maksaa asukas.
Vuosittain syttyy satoja huoneistopaloja. Tavallisimmat syttymissyyt ovat vuoteessa tupakointi, vialliset sähkölaitteet, avotulet (kynttilät, tuikut jne.), lasten leikit ja päälle unohtuneet sähkölaitteet kuten liedet. Täältä näet kiinteistösi pelastussuunnitelman.
Palovaroitin ei aina ehkäise paloja, mutta se antaa aikaa pelastautua. Huolehdi siitä, että palovaroitin on aina toimintakunnossa.
Jätehuoltokustannukset on yksi vuosittainen nouseva kustannuserä, joka vaikuttaa asumiskustannuksiin. Jyväskylässä on yleinen jätteiden lajitteluvelvollisuus. Jätehuollon tärkein linkki on asukas, joka myös maksaa jätehuollosta vuokrassaan. Käyttökelpoisten tavaroiden ja jätteiden lajittelu on kaikkien yhteinen etu. Talossasi on jätteiden keräyspiste, johon jätteet lajitellaan. Väärin lajitellusta jätteestä aiheutuu talolle ylimääräisiä kuluja. Lisää jätteiden lajittelusta voit lukea täältä.
Asunnossa ei saa tehdä pintaremonttia ilman vuokranantajan lupaa. Kunnossapito tarkistaa huoneistojen kunnon aina poismuuttojen yhteydessä. Jos haluat tehdä omatoimiremonttia asunnossa, ota yhteyttä tällä lomakkeella.
Mahdolliset astianpesukoneliitäntöjen asennukset on jätettävä ammattitaitoiselle LVI-asentajalle. Hankinnat ja asennukset kustantaa vuokralainen itse. Huolehdithan kotivakuutuksesta.
Ulko-oviin tehtävistä muutoksista on ilmoitettava isännöitsijälle. Ulko-oveen voi asentaa omakustanteisesti ovisilmän, telkiraudan tai turvaketjun. Turvalukon asentamisesta tulee kuitenkin kysyä isännöitsijältä, ja voit tehdä sen tällä lomakkeella. Lisäasennukset tulee teettää ammattilaisella, ja ne tulee jättää paikalleen pois muuttaessa, sillä oveen tehtyjä reikiä ei saada enää turvallisesti tilkittyä.
JNP vuokraa asuntoja kaikenikäisille, ja kaikenlaisissa elämäntilanteissa oleville henkilöille. Nuorisoasuntoja ovat oikeutettuja hakemaan vain 18 – 33 -vuotiaat, mutta asumisen kestoon sillä ei ole vaikutusta. Senioriasuntoja vuokrataan vähintään 60 vuotta täyttäneille. JNP:llä on myös ikärajattomia kohteita. Palveluasuntojen vuokrauksesta vastaa palveluntuottajat.
Kyllä voi. Lisätietoja siitä antaa oma pankkisi. Ota vuokrakuitti pankkiin mukaan, ja ota huomioon, että vuokralaskun tiedot ovat voimassa aina vuoden kerrallaan.
Vuokranmaksupäivää ei voi siirtää. Voit neuvotella maksuista tai maksusuunnitelmasta asumisneuvojien kanssa, olemalla heihin yhteydessä tällä lomakkeella.
Sinua sitoo kalenterikuukauden irtisanomisaika. Tämä tarkoittaa, että kirjallisen irtisanomisilmoituksen ja vuokranmaksun päättymisen väliin jää kokonainen kalenterikuukausi. Esim. jos irtisanomisilmoituksen jättää tammikuun 15. päivä, niin vuokraa tulee maksaa vielä helmikuun loppuun asti.
Ei voi. Vuokravakuuden idea on varmistaa, että kaikki vuokralaisen velvoitteet on hoidettu. Mikäli velvoitteita on jäänyt hoitamatta, esimerkiksi avain palauttamatta tai huoneisto siivoamatta, aiheutuneet kulut pidätetään vuokravakuudesta. Jos tämä ei riitä kattamaan laskua, laskutetaan loput erillisellä laskulla. Kun kaikki velvoitteet on hoidettu, palautetaan vakuusmaksu kuukauden kuluessa vuokrasopimuksen päättymisestä.
Ota yhteys Asuntotoimistoon tällä lomakkeella.